Ik ga op reis
en neem mee terug

Hoe komt dat toch, dat je op reis bent en een stad of land soms heel anders op je overkomt dan je in spotjes, advertenties en sites van die bestemming had verwacht? En meestal ook nog veel verrassender, zodat je toch echt het gevoel hebt dat het om een gemiste kans op de Nederlandse markt gaat! Ik kom dat in ons werk ook tegen en gelukkig staan we dan meestal zelf aan het roer om er verandering in te brengen.

Neem bijvoorbeeld Madeira. Ik dacht: een eiland voor 65-plussers met heel veel bloemen. Maar na drie dagen op het eiland dacht ik iets heel anders. Een kruising tussen Noorwegen, Schotland, Portugal, Brazilië…. Want ik stond op winderige hoogvlaktes, klom over bergen tot bijna 2.000 meter hoog, lunchte in een bananenplantage en keek vanaf een zeilschip naar een vuurwerkshow zoals ik nog nooit had gezien. Dan vraag je je dus af waarom je dat allemaal nergens gezien of gelezen hebt.

Hetzelfde had ik met de stad Salzburg: ook daarbij bekroop me een stoffig gevoel. Weekendje Salzburg later: best hippe stad met gaaf verleden, prachtige winkels, gezellige restaurants, lekker hotel, goed sfeertje. Ideale stad voor een lang weekend met partner of vrienden.

Maar dan… spreek je mensen over Madeira en Salzburg. Algemeen beeld: ’65-plus, bloemen, stoffig.’ Kortom, lekker aan het werk! Dus maakten we met een groep pers de themareis ‘Carnaval’ naar Madeira, waar we een gekostumeerd privé-feest bezochten, repetities van de Carioca-bands bijwoonden en vooral deelnamen aan een spetterende optocht à la Rio de Janeiro, maar dan net iets kleiner. De reis erop bezochten we met een groep journalisten de Madeira Classic Car Rally: een event op niveau met prachtige invalshoeken voor pers. En we stuurden twee moderne ‘lifestylemagazines’ naar Salzburg voor een ‘trendy–klassiek’ weekend: van Mozart tot clubs. Net even van de gebaande paden af!

Laatst weer naar Madeira geweest: halve vliegtuig 60-plus (…) maar de andere helft actieve levensgenieters 35-plus. De mensen naast me zaten een artikel over Carnaval in Madeira te lezen. En we stuurden jonge prijswinnaars met vrienden een weekend naar Salzburg die nu hún vrienden warm maken voor een citytrip Salzburg. Mooie baan heb ik!


Deel dit artikel via: