Inspireren is makkelijk
Tien tips voor topteksten

Schrijf je voor het web? Verplaats je dan in je lezers. Het is niet moeilijk om te inspireren als je de volgende tips aanhoudt.

 

Tip 1 - Houd de doelgroep voor ogen
Schrijf niet vanuit wat je wilt vertellen, maar bedenk wat de lezer aan je tekst zou kunnen hebben. Stel jezelf de volgende vragen: Wie is mijn lezer en waar is hij mee bezig? Waarmee help ik hem? Waarmee inspireer ik hem? De antwoorden op deze vragen zijn de juiste onderwerpen van je teksten.

 

Tip 2 - Help de lezer met structuur en overzicht
Veel lezers 'scannen' teksten, je kunt ze hier goed bij helpen. Gebruik een duidelijke, pakkende titel die uniek is voor de tekst. Noem het belangrijkste eerst, aan het begin van de tekst. Verdeel de tekst in korte alinea's met witregels ertussen en plaats een tussenkopje boven een paragraaf. Denk aan ritme in een tekst, dus wissel korte zinnen af met langere.

 

Tip 3 - Focus
Richt je tot de essentie van wat je wilt vertellen. Beperk je online tot één onderwerp per pagina. Als je toch veel informatie wilt bieden, stop het in een bijlage / download en beperk de webtekst tot de samenvatting. 

 

Tip 4 - Spreek tot de verbeelding 
Probeer je tekst levendig en kleurrijk te maken. Gebruik gerust eens metaforen, maar draaf hierin niet door. Schrijf met positieve woorden (bijv. 'kans, energie, inspirerend, overtuigend, levendig, positief, trots'). Voeg emotie toe aan feiten en vertel niet alleen wat er gebeurde, maar ook hoe. 

 

Tip 5 - Houd het simpel
Ook professionele lezers houden van eenvoudige teksten. Schrijf alsof je tegen iemand spreekt, met waar mogelijk actieve werkwoorden in tegenwoordige tijd. Nuances en volledig willen zijn leiden al snel tot wolligheid. Pas op met afkortingen en jargon: wat vanzelfsprekend lijkt, is het niet altijd.

 

Tip 6 - Zeg meer met minder
Veel woorden zijn onnodig, schrap ze uit je tekst. Hulpwerkwoorden als 'kunnen, zullen, lijken, blijken' zwakken de kracht van zinnen af, net als de twijfelwoorden 'misschien, eventueel, waarschijnlijk'. En signaalwoorden als 'eerst, vervolgens, toen, daarna' mag je ook vermijden, die maken teksten echt niet logischer.

 

Tip 7 - Wees je bewust van tijd
Internet heeft een goed geheugen, je weet nooit wanneer een lezer een tekst leest. Spreek dus in webteksten niet van 'vorige week' of 'deze zomer' en vergeet het jaartal niet bij een datum. Laat je teksten niet verouderen. 

 

Tip 8 - Laat ze niet doodlopen
Mensen houden van verder klikken, niet van terug. Geef een tekst dus handelingsperspectief mee of verwijs naar verdere verdieping. Link in een tekst naar vergelijkbare artikelen en pagina's binnen de website.

 

Tip 9 - Content is belangrijker dan SEO
Gebruik online gerust zoekwoorden waarmee iemand je tekst kan vinden, maar overdrijf daarin niet. Google straft 'keyword stuffing' af en simpele SEO-trucjes bestaan niet meer. De beste manier om hoog in de zoekresultaten te komen is goede content schrijven.

 

Tip 10 - Verboden voor foutjes
Tik- en taalfoutjes kunnen je hele boodschap teniet doen. Vertrouw niet op de spellingcheck van Word, die is erg onbetrouwbaar. Vraag een collega om het na te lezen of huur desnoods een professional in. 

 

Volg je deze tips, dan schrijf je pakkende teksten. Zo simpel is het. Kom je er toch niet uit? Bel O2 maar, we helpen je graag.
 


Deel dit artikel via: