Praten over onveiligheid mag

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}

 

Medewerkers in de gehandicaptenzorg moeten zich veilig kunnen voelen, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Ongewenst gedrag van cliënten met een beperking leidt geregeld tot onveilige situaties, van een onbewuste beweging tot echte agressie. De angst hiervoor vreet aan het werkplezier, nog meer dan de intimidatie en agressie zelf. Maar er wordt bijna niet over gesproken, terwijl praten helpt! Hoe zorg je dat het gevoel van onveiligheid bespreekbaar is, van werkvloer tot directie?

 

Werkgevers en werknemers in de gehandicaptenzorg, verenigd in Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG), komen met deze vraag bij O2 Communicatie. Ons advies is dat gedragsverandering alleen slaagt als je naast bewustwording ook handelingsperspectief en inspiratie biedt.

We creëren dus niet alleen een bewustwordingscampagne (‘Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar’), maar ontwikkelen samen met StAG ook een aanpak om in een paar stappen tot een veilige, structurele dialoog te komen: de VeiligPlus-aanpak. De aanpak, gebaseerd op een bewezen methode van Stichting IZZ, brengt het gesprek binnen teams op gang, maar zorgt ook voor een structurele dialoog tussen werkvloer en bestuurders.

Het kan wel!

In ondersteunende communicatie richten we ons op medewerkers en teamleiders, maar ook op bestuurders, management en staf. We creëren bewustwording met dilemma’s, activeren met concreet handelingsperspectief en inspireren met succesverhalen: ‘Het kan wel!’ De website is de basis voor alle communicatie. Organisaties die zelfstandig met de aanpak aan de slag willen, vinden hier handleidingen, draaiboeken en checklists. Maar ook materiaal om de aanpak intern te promoten, zoals logo’s, banners, een animatiefilm en posters. Bovendien is de site de verzamelplaats van artikelen en films met inspirerende verhalen uit de praktijk.

Inspireren

De campagne heeft effect en de aanpak werkt. Overal in het land gaan teams in gesprek. Ook medewerkers van wie het nooit werd verwacht, durven nu te praten over gevoelens van onveiligheid. En door erover te praten voelt men zich veiliger: praten helpt! Ervaringen delen we op de website en inspireren weer andere teams om aan de slag te gaan. Een nieuw elan ontstaat: in de gehandicaptenzorg is élk gevoel van onveiligheid bespreekbaar.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Anouk

Deel dit artikel via:

Klant

Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG)

Middelen

Website, online, posters, banners, animatiefilm

Tags