Mag ik een nieuwe huisstijl?
Eerst naar binnen, dan pas naar buiten
Een huisstijl klinkt vaak als ‘buitenkant’, als een leuke verpakking. Alsof je die kunt kopen, passend bij je stemming van de dag en hoe je haar dan zit. Confectie. Maar dat is het natuurlijk niet. Een huisstijl is het begin van je merk. En je merk is maatwerk.
Why + how = wow!
Wie ben je en wat is je kracht? Waar sta je voor en hoe ben je daar uniek in? Het zijn de vragen die horen bij het ‘waarom’ en ‘hoe’ van je merk. Bij je purpose, zoals we sinds een paar jaar zeggen. En bij de kernwaarden en kernkwaliteiten van je organisatie, product of project. Daar begint het ontwikkelen van een merk en dus ook het ontwikkelen van een huisstijl.
Check; klopt je naam wel?
Je komt dan vanzelf bij het moment dat je voelt of de bestaande merknaam past of niet. Of welke kant de nieuwe merknaam op moet gaan. Een merknaam is eigenlijk gewoon ‘ontwerpen met letters’. Voordat je met vormen en kleuren en beelden aan de slag gaat, ‘design’ je eerst de naam. Prachtig om die nieuw te mogen ontwikkelen, als dat nodig is. Sentiro, voor ICT-adviseurs die echt naar je luisteren. YOIN, voor de begeleiding van minderjarige vluchtelingen. Stichting 180, voor jongeren met problemen en afstand tot de arbeidsmarkt. Helderblauw, voor inzicht en advies over je cijfers.
Uitdrukkingskracht
Als de naam staat, gaat het om de vorm. En daarmee om de uitdrukkingskracht. De kernwoorden vanuit ‘why’ en ‘how’ geven richting aan een logovorm, aan kleuren en aan huisstijlelementen. De ‘glimlach van Spring’ is zo’n vormelement wat een huisstijl en dus een merk kan karakteriseren. Spring Kinderopvang nodigt je uit. En subtiel verwerkt in de huisstijl en eerder werkend op het onderbewustzijn, doen ze dat met een glimlach.
Mooi werk hoor, dat creëren van een merk.