Blog: Hoever rijkt anderhalve meter?

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}

 

Nog net voor de zomervakanties lijkt het erop dat we een groot deel van de coronacrisis achter ons kunnen en ook mogen laten. Mensen zijn weer buiten, onderweg, op kantoor, in winkels en ook vooral samen. Alles wel op een aangepaste wijze, maar alles beter dan eerst, daar zijn we het wel over eens. En dus lijkt het alsof we redelijk normaal de zomervakantieperiode ingaan. Maar hoe wordt dat straks als die vakantie erop zit?

 

Voorgoed

Zo eind augustus, begin september daalt er normaal gesproken een bepaalde sfeer over Nederland neer. Vakanties zitten erop, het ‘gewone’ leven begint weer. School, werk, sportclubs – you name it. Maar dat wordt echt anders dit jaar. Want we starten niet op ‘als normaal’ zoals het er nu uitziet, maar nog altijd binnen de anderhalve meter restricties (en de angst voor een ‘tweede golf’?).

Tegen die tijd zijn we gewend aan op een (rustiger) terras zitten, eten in een restaurant met meer privacy (dat je wel ver van tevoren moet reserveren), winkelen in een wat legere supermarkt met minder gehaaste mensen (of je bestelt online natuurlijk). Maar op het werk blijft het wel een ‘dingetje’. Het begint al bij geen handen schudden, geen schouderklop geven: dat blijft toch ook vreemd. Maar ook fysiek zullen veel kantoren simpelweg die anderhalve meter regel niet kunnen realiseren – denk maar eens aan liften, trappen, toegangsdeuren enz. Dat is een forse logistieke operatie.

Het is dus niet ondenkbaar dat er voorgoed iets verandert. Werknemers die echt veel vanuit huis gaan werken. Dus minder stampvolle treinen en minder files, want het aantal leaseauto’s zal ook fors afnemen. Meer flexibiliteit voor werknemers, dus makkelijker even iets met de kinderen doen, een boodschap halen of gewoon even van de zon genieten. Het begrip ‘working nine to five’ gaat er ook uit, Dolly Parton of niet. En dat heeft dan weer gevolgen voor naschoolse opvang, benodigde kantoorruimte en ga zo maar door. Op zich zitten er dus ook goede kanten aan, maar het risico is wel dat we (nog) individualistischer gaan leven, minder contact hebben met collega’s, ons leven min of meer thuis vanaf de bank kunnen runnen.

En bij O2 Communicatie?

Dichtbij huis zie ik dit ook, namelijk bij ons eigen bureau. Vanaf medio maart noodgedwongen vanuit huis werken met het hele team, wennen aan vergaderen en brainstormen via videoverbindingen, een digitale borrel op vrijdag… Inmiddels zijn we weer met een halve bezetting op kantoor aanwezig elke dag. Wisselend van samenstelling, zodat we op anderhalve meter van elkaar kunnen werken. En dat werkt erg goed. We zijn heel blij elkaar weer te zien; samen aan tafel brainstormen gaat echt beter, samen lunchen is echt gezelliger.  We delen ook weer niet-werkgerelateerde verhalen, maken grappen, houden elkaar scherp: heerlijk!

Maar tegelijk heeft eigenlijk iedereen ook de voordelen van af en toe thuis werken ontdekt, om verschillende redenen. Onze leaseauto’s waren al weg, maar mijn gevoel zegt dat ook na de zomervakanties ons team niet meer voltallig op alle werkdagen op kantoor zal zijn. Sommige klussen zijn juist perfect om thuis te doen, de afwisseling is lekker en zorgt voor energie. Vooralsnog is dat een opbrengst die veel verder reikt dan anderhalve meter.

Ik ben bereikbaar, op kantoor en thuis, via email of telefoon – Hans.

Deel dit artikel via: